idx
int64
0
7.13k
context
stringlengths
22
742
sentence
stringlengths
4
543
y
stringclasses
9 values
confidence
stringclasses
53 values
y_requires_context
stringclasses
1 value
170
A neměl jste dnes probrat celou severní Afriku? Tak tu proberete příště a k tomu ještě Guinejský záliv!A víte, že se vám celou dobu smáli za zády?Jak byli ve trojicích, tak se na vás vůbec nekoukali a byli na telefonu!“ No a bylo vymalováno.
A víte, že se vám celou dobu smáli za zády?
Other
[4, 5]
null
261
Moje provázející učitelka mě pochválila, že jsem mezi děckama jako ryba ve vodě, že je super, že se jich nebojím a že mě ty děcka fakt berou. A věci, které mi vytkla, jak sama říká, získám až s letitou praxí. Vypadala tak nadšeně, že jsem v tu chvíli neměla to srdce jí říct, že učit nechci.
A věci, které mi vytkla, jak sama říká, získám až s letitou praxí.
Perspective
[3, 4]
null
4,549
Ono to samozřejmě na počátku s jejich úrovní (úplní začátečníci) nebylo zcela přirozeně realizovatelné, ale teď už to jde. A všiml jsem si, že se jejich schopnost mluvit postupně zvyšuje.
A všiml jsem si, že se jejich schopnost mluvit postupně zvyšuje.
Experience
[6, 4]
null
422
Zaprvé to není nic moc zajímavého, protože píšou na slovíčka, i když se paní učitelka snaží otestovat také jejich použití ve větě. Nicméně tvořit věty jim příliš nejdou. A zadruhé nerada počítám body, protože snadno nějaký přehlídnu a musím to opravit znova. Celkem by mě zajímalo, co by se pro ně dalo vymyslet, když jsou to teprve začátečníci, tam prostě ta slovíčka asi převažovat budou.
A zadruhé nerada počítám body, protože snadno nějaký přehlídnu a musím to opravit znova.
Difficulty
[4, 5]
null
1,376
A zjistila jsem, že se docela bojím a jsem si až moc vědomá toho, jaký dopady může mít to, že udělám něco špatně. Tu práci jsem vzala s nadšením, tehdy jsem se ani tak moc nebála, říkala jsem si, že to bude skvělá příležitost vyzkoušet něco novýho a získat praxi.
A zjistila jsem, že se docela bojím a jsem si až moc vědomá toho, jaký dopady může mít to, že udělám něco špatně.
Learning
[6, 4]
null
2,872
Další hodinu hned potom, taktéž OV, jsem měl s jinou kantorkou, která je zároveň i výchovnou poradkyní. Jedná se o 9. B, takže naprostá změna pro mě. A změna to byla kompletně ve všem. I tato paní učitelka mě dříve učila, ale ona sama si mě vůbec nepamatuje a říkala mi, že mě vidí v životě poprvé.
A změna to byla kompletně ve všem.
Other
[6, 4]
null
733
Vidím, že problém není jen ve mně. Někdy je to na palici a jde vidět, že to i učitele trápí. Dopadnu takto také? Nevyhořím?A znovu je tu ta nálada, kdy si říkám, jestli na to mám. A kdo za to může? Já? Učitel? Děti? Jejich rodiče? Můžeme se tu obviňovat navzájem, ale to asi nebude ta správná cesta.
A znovu je tu ta nálada, kdy si říkám, jestli na to mám.
Feeling
[5, 5]
null
5,811
Vždy pro mě bylo velmi důležité, abych byla vůči ostatním spravedlivá. Ale když se zamýšlím nad hodnotícím systémem, tak začínám mít pochybnost, zda je to vůbec možné. A známé tvrzení, že „svět není spravedlivý“, pro mě dostává jiný rozměr. Jak můžu být objektivní a hodnotit žáky spravedlivě, když neznám specifika poruch u všech žáků.
A známé tvrzení, že „svět není spravedlivý“, pro mě dostává jiný rozměr.
Other
[6, 4]
null
3,991
Přemýšlela jsem, jak jen s nimi navázat kontakt, až mi to došlo. Půjčím si od jedné z dvojice učebnici. A zrovna od té, u které mám největší pochyby, zda mě přijmou jako učitele.
A zrovna od té, u které mám největší pochyby, zda mě přijmou jako učitele.
Feeling
[3, 5]
null
861
Normálně řekl, že si referát nakonec nepřipravil a nepřipraví. A co teď? Co v této situaci bych dělala já. A čekala jsem, co bude dělat i paní učitelka. A ta mu to po chvilce v klidu vysvětlila, že si to vzal dobrovolně a je to závazek, který musí splnit. Že tu možnost mohl dostat někdo jiný.
A čekala jsem, co bude dělat i paní učitelka.
Experience
[3, 2]
null
4,861
Jsou to smradi, nechali mě v tom vykoupat. A já se topila. Nevypočítala jsem to. A řekla jsem, že fakt nevím, jak na to. Výsledek měl vyjít v záporném čísle a oni podle učebnice vůbec o záporném exponentu neuvažují, ale v tomto příkladě vyšel!
A řekla jsem, že fakt nevím, jak na to.
Experience
[5, 4]
null
6,763
Hodinu jsem ukončila velkým poděkováním. Že byli velmi ukáznění, pracovali se mnou a moc se mi to líbilo. A že se těším na další hodinu – hudební výchovu. Všichni mi zatleskali. Byla jsem v úplné euforii. Krásný pocit vděku. Následovala moje poslední hodina dne – hudební výchova (7. B) V třídě jsem poznávala známé tváře.
A že se těším na další hodinu – hudební výchovu.
Feeling
[5, 5]
null
3,402
A ta mu to po chvilce v klidu vysvětlila, že si to vzal dobrovolně a je to závazek, který musí splnit. Že tu možnost mohl dostat někdo jiný. A že to dluží ostatním. Takže si referát musí připravit na další hodinu. U ostatních žáků mě překvapila připravenost nebo nepřipravenost. Byo vidět, kdo si téma hledal a upravil dle svých slov.
A že to dluží ostatním.
Other
[6, 6]
null
777
Moje provázející učitelka tento rok učí matematiku v devátých třídách. V této škole jsou tři deváté třídy, 9. A, 9. B a 9. C. V tomto deníku bych ráda psala o vlastní výuce matematiky. Měla jsem tu možnost učit celý týden matematiku ve všech devátých třídách. Probíralo se násobení, dělení lomených výrazů a složené výrazy. Můžu tedy zhodnotit všechny tři třídy.
A, 9.B a 9.C. V tomto deníku bych ráda psala o vlastní výuce matematiky.
Other
[5, 4]
null
2,855
Praxi z matematiky mám již skoro celou splněnou a nyní mě čeká praxe z občanské výchovy. Na první náslech z občanky jdu do pro mě již známé třídy 6. A. Na žáčky se těším, protože vím, jak umí krásně pracovat a hezky se chovat. Při vcházení do třídy se mi zdá, že je zde hluk, na který nejsem zvyklá.
A. Na žáčky se těším, protože vím, jak umí krásně pracovat a hezky se chovat.
Feeling
[5, 5]
null
2,967
Byla to hospitace ve třídě 9. A. Paní učitelka mě už před hodinou varovala, že jsou trošku divocí a hlavně, že je ve třídě 29 žáků, takže není úplně jednoduché tam vyučovat. Po příchodu do třídy jsem šla, jako vždy, se posadit do zadní lavice.
A. Paní učitelka mě už před hodinou varovala, že jsou trošku divocí a hlavně, že je ve třídě 29 žáků, takže není úplně jednoduché tam vyučovat.
Experience
[2, 2]
null
3,725
V mezičase mezi první a čtvrtou hodinou jsem opravovala test napsaný první hodinu v 6. A. Dne 18. října 2018 jsem byla na náslechové hodině matematiky ve třídě 7. A. Tématem této hodiny byly zlomky a desetinná čísla. Paní učitelka nadiktovala čtyři páry zlomků z učebnice (Odvárko-Klouda) a žáci měli za úkol zlomky porovnat.
A. Tématem této hodiny byly zlomky a desetinná čísla.
Other
[7, 6]
null
2,473
Menší už je pak efekt toho, co se mají díky hře naučit. V dalších hodinách jsem tedy volil spíše hry, kde není jeden vítěz. Z hodiny v 7. A. jsem odcházel docela unavený, všechen program, jenž jsem měl připraven, jsme ani nestihli. A to mě tížila představa, že mám vyučovat hned další hodinu. Následoval stejný ročník, ale jiná třída. Tam přišly jiné potíže.
A. jsem odcházel docela unavený, všechen program, jenž jsem měl připraven, jsme ani nestihli.
Feeling
[6, 3]
null
5,231
S praxí jsem začala nejprve s matematikou. S paní učitelkou jsem se domluvila, že se budu věnovat pouze 6. A. Šla jsem na pár náslechů a posléze jsem si vyzkoušela vlastní výuku. Přípravu jsem dostala od ní vypracovanou, takže jsem měla o práci méně. S mojí první odučenou hodinou jsem velice spokojená.
A. Šla jsem na pár náslechů a posléze jsem si vyzkoušela vlastní výuku.
Experience
[6, 6]
null
7,043
Z tohoto pohledu je nevýhodné s žáky dělat dlouhodobé projekty, protože to zabírá opravdu hodě hodin. ALE na druhou stranu pokud je projekt dobře připravený (včetně pracovních úloh), tak to žáky bude bavit a jejich práce budou velice kvalitní a propracované. Stačí vám jen dobrá úvodní motivace každé hodiny, která žáky pokaždé nakopne a připomene jim, proč to děláme a čeho chceme dosáhnout. Druhou reflexí je den na nic.
ALE na druhou stranu pokud je projekt dobře připravený (včetně pracovních úloh), tak to žáky bude bavit a jejich práce budou velice kvalitní a propracované.
Reflection
[5, 3]
null
2,012
Měla jsem co dělat, abych na tu scénu nezačala zírat s otevřenou pusou a zachovala si alespoň minimální profesionální tvář. Absolutní ticho samozřejmě nevydrželo celou dobu, s tím jsem ani nepočítala, ale ten čas, kdy tu bylo, byl pro mě výjimečný, a moc jsem si ho cenila. To ovšem nebylo to jediné, co mě během mých vyučovacích 45 minut dostalo.
Absolutní ticho samozřejmě nevydrželo celou dobu, s tím jsem ani nepočítala, ale ten čas, kdy tu bylo, byl pro mě výjimečný, a moc jsem si ho cenila.
Reflection
[5, 3]
null
6,558
Přidělil mi učebnice i atlasy abych mohl pracovat s nimi a celou náslechovou hodinu věděl, o co jde. Absolvoval jsem s panem učitelem hodinu v 7. třídě na téma Amerika/Kanada a v 8. třídě na vodstvo ČR. třídě na téma Amerika/Kanada a v 8. třídě na vodstvo ČR. Pan učitel na mě působil opravdu klidným a vyrovnaným dojmem. Měl přirozený respekt.
Absolvoval jsem s panem učitelem hodinu v 7. třídě na téma Amerika/Kanada a v 8. třídě na vodstvo ČR.
Experience
[5, 4]
null
3,282
Toliko k snadné diverzifikaci náslechů. Aby ale realita nebyla tak nudná, šla jsem hospitovat i k druhé češtinářce a na několik hodin angličtiny.
Aby ale realita nebyla tak nudná, šla jsem hospitovat i k druhé češtinářce a na několik hodin angličtiny.
Experience
[5, 5]
null
5,050
Aby i oni přinesli téma do hodiny. Okruh, kterému by se chtěli věnovat.
Aby i oni přinesli téma do hodiny.
Other
[6, 6]
null
7,091
Výuka občanky je pro mě náročnější. Mám celou třídu a snažím se do výuky zapojovat hodně skupinových aktivit a diskuze. Myslím, že o tom by hodiny občanky měly být. Aby se spolu žáci naučili mluvit. Vždy v úterky učím občanku v 8. D. Je to třída mého provázejícího učitele, a tak má s žáky velmi dobrý vztah.
Aby se spolu žáci naučili mluvit.
Other
[6, 5]
null
1,520
Prvotní strach opadl a já se konečně začala ve školním prostředí cítit trochu komfortněji. Dnes ráno při cestě na praxi jsem se přistihla, že se i trochu těším. Aby taky ne, vždyť jsem dnes měla poprvé učit!Zatím ne celou třídu, pouze jednoho žáka, který je původem z Ukrajiny a má problém s českým jazykem.
Aby taky ne, vždyť jsem dnes měla poprvé učit!
Experience
[3, 1]
null
941
Opravdu neskutečně mě to baví a já se vždycky celý týden těším na to, až zase bude čtvrtek-pátek a já budu opět na základní škole s dětma. Aby to ale nebylo jen o těch suprových pocitech, tak se mi staly i dvě takové negativnější příhody. Tou první byla zkušenost s vyučováním jiných kantorů a jejich přístupem.
Aby to ale nebylo jen o těch suprových pocitech, tak se mi staly i dvě takové negativnější příhody.
Feeling
[6, 4]
null
6,151
Budu přemýšlet jak je motivovat a jak bych mohla udělat sama hodinu tak, aby je to bavilo a něco si z toho odnesli. Aby to nebyl další otravný úkol, ale aby to byl pro ně aspoň ten relax, když už ta výtvarka na základce je na tom takhle.
Aby to nebyl další otravný úkol, ale aby to byl pro ně aspoň ten relax, když už ta výtvarka na základce je na tom takhle.
Other
[6, 5]
null
6,383
Ale jak říká sama paní učitelka: „Šikovné děti, šikovná paní učitelka. Aby to také celé neznělo jako naprostá idyla ze začátku, kdy paní učitelka povídala a přibližovala téma, které je ten den čekalo, jeden klučina stále vyrušoval. Nedokázal se zklidnit ani po třetím napomenutí.
Aby to také celé neznělo jako naprostá idyla ze začátku, kdy paní učitelka povídala a přibližovala téma, které je ten den čekalo, jeden klučina stále vyrušoval.
Other
[6, 5]
null
1,700
Když jsem již konečně vybrala zábavy a cvičení, tak jak to téma vysvětlit?Aby to žáci pochopili?V dějepisu jsem nevěděla, jak budu o daném tématu vykládat? Jestli použiji prezentaci a pak bokem zápis? A jak udělat dlouhý zápis, co v něm má být?
Aby to žáci pochopili?
Reflection
[4, 5]
null
518
A věci, které mi vytkla, jak sama říká, získám až s letitou praxí. Vypadala tak nadšeně, že jsem v tu chvíli neměla to srdce jí říct, že učit nechci. Aby toho nebylo málo, odučila jsem si i další dvě hodiny němčiny, celkem jsem jich tedy odučila z němčiny místo čtyř rovnou šest. Měla bych se naučit říkat jasnější a ráznější ne, poznatek pro příště. Šestá třída super jako vždy. Tam ještě snaha a nadšení je. No a osmička?
Aby toho nebylo málo, odučila jsem si i další dvě hodiny němčiny, celkem jsem jich tedy odučila z němčiny místo čtyř rovnou šest.
Experience
[5, 4]
null
33
Určitě musím něco podobného zařadit ještě jednou. Abych ale nebyla zase až moc pozitivní, musím podotknout, že si začínám všímat i určitých nedostatků. Je opravdu poznat, že paní učitelka, která si mne vzala pod svá křídla, není dějepisářka. A myslím, že to vidí i děti.
Abych ale nebyla zase až moc pozitivní, musím podotknout, že si začínám všímat i určitých nedostatků.
Reflection
[4, 3]
null
1,247
Tahle třída je taková slabá, někteří jsou vyloženě hloupoučký (pozn. : nezáleží na třídě). Já: Aha. . takže si myslíte, že to na ně bylo moc náročný? PU: Ne, bylo to dobrý. Abych byl, ale spravedlivý tak hlavně ze začátku své praxe jsem na žáky chrlil až příliš mnoho informací a aktivit. Takže hodiny někdy dopadaly tak, že jsem neprobral všechno, co jsem chtěl.
Abych byl, ale spravedlivý tak hlavně ze začátku své praxe jsem na žáky chrlil až příliš mnoho informací a aktivit.
Difficulty
[6, 3]
null
201
Bojím se, že to bude pro mě asi těžší než mladší žáci. No uvidíme v příštím semestru. Bude to pro mě výzva. Abych byla upřímná, ještě si nejsem na 100% jistá, zda chci v budoucnu učit. Z toho důvodu se mi na praxi úplně nechtělo a bála jsem se, co mě tam bude čekat.
Abych byla upřímná, ještě si nejsem na 100% jistá, zda chci v budoucnu učit.
Feeling
[3, 3]
null
1,356
Co je ještě komplikující, studenti střední školy jsou týden ve škole a týden na praxi, takže každý učitel má dva rozvrhy, jeden pro sudý a jeden pro lichý týden. Abych mohla praxi zdárně vykonat na obou školách, musím se svým rozvrhem skloubit místo jednoho rozvrhu rozvrhy tři. Bude to tedy zajímavé. . . Jak jsem se už zmínila, byla jsem zatím pouze na střední škole.
Abych mohla praxi zdárně vykonat na obou školách, musím se svým rozvrhem skloubit místo jednoho rozvrhu rozvrhy tři.
Belief
[5, 1]
null
6,429
Žádný kolaps a hysterický řev mě nepřepadl, asi to nemám v povaze. Zatím :-D. Abych navázala, tak tuto třídu jsem vyučovala tedy i dnes, ale hodinu dějepisu. Na začátku jim paní učitelka řekla, ať jsou hodné, že jim povedu dnešní hodinu já.
Abych navázala, tak tuto třídu jsem vyučovala tedy i dnes, ale hodinu dějepisu.
Experience
[5, 6]
null
1,079
Ještě neumím rozložit energií do hodiny tak, jako právě moje vedoucí učitelka. Kéž bych i já na konci praxe dokázala odučit a naplánovat takhle krásnou hodinu. Abych nebyl pořád jen negativní, popíši i situaci, která se mi líbila, překvapila mne. Jednalo se o hru Riskuj, kterou jsme s žáky hráli v ráci výuky zeměpisu. Bylo celkem pět témat a každé téma mělo pět otázek dělených dle obtížnosti.
Abych nebyl pořád jen negativní, popíši i situaci, která se mi líbila, překvapila mne.
Feeling
[4]
null
3,326
Je to i o tom postavení pak ve třídě. Když se zastaneš slabšího, jsi automaticky terčem posměchu a stáváš se taky outsiderem. Abych nebyla jen negativní, hrozně mě překvapily některé děti.
Abych nebyla jen negativní, hrozně mě překvapily některé děti.
Feeling
[5, 5]
null
3,740
Cítila jsem se velmi bezmocně a byla jsem v tu chvíli ráda, že alespoň jeden sám plní úkoly. Abych odlehčila situaci, a hlavně abych si sama dala prostor pro srovnání myšlenek nad vzniklou situací, prošla jsem se do zadní části třídy a nechala je chvíli o samotě. Prohlížela jsem si nástěnku a tak nějak jsem se smála vnitřně nad tou situací, kterou jsme všichni tři zažívali a doufala jsem, že se brzy vrátí paní učitelka.
Abych odlehčila situaci, a hlavně abych si sama dala prostor pro srovnání myšlenek nad vzniklou situací, prošla jsem se do zadní části třídy a nechala je chvíli o samotě.
Experience
[6, 4]
null
1,408
Možná je to špatně, ale pro tentokrát jsem se rozhodla „držet h. . . a krok“ a přežít to tak, jak on to má nastavené. Abych pravdu řekla, ty hodiny mě nebaví, naučit se kapitolu z učebnice a převykládat ji umí každý. Ale moje volba. Možná příště zase změním školu a nebo alespoň učitele, protože u tohohle „zlého policajta“ si nic moc říct nedovolím. Praxe na sportovní základní škole?
Abych pravdu řekla, ty hodiny mě nebaví, naučit se kapitolu z učebnice a převykládat ji umí každý.
Feeling
[3, 4]
null
80
Hned na začátku jsem zapomněla jednu důležitou věc, která mi potom byla vytknuta provázejícím učitelem. Zapomněla jsem si spočítat žáky a zjistit, kdo je přítomen a kdo dneska chybí. Abych pravdu řekla, v tu chvíli mě to ani nenapadlo, tak nějak jsem byla zvyklá z dob, kdy jsem sama byla dítě, že na stole vždycky leží třídnice, ale ten nový systém, kdy si to musíte poznamenat na papír a řešit docházku až v kabinetu je pro mě dost zmatený. Ne každá škola má prostředky na to, aby mohla každou třídu vybavit počítačem a podle mě i kdyby to tak bylo, žáci by toho dost zneužívali.
Abych pravdu řekla, v tu chvíli mě to ani nenapadlo, tak nějak jsem byla zvyklá z dob, kdy jsem sama byla dítě, že na stole vždycky leží třídnice, ale ten nový systém, kdy si to musíte poznamenat na papír a řešit docházku až v kabinetu je pro mě dost zmatený.
Reflection
[5, 4]
null
2,323
Přišla jsem do školy jako vždy. Došla do kabinetu a v kabinetu sedí dvě paní učitelky, obě jsou češtinářky. Abych praxi neměla vždy nudnou a stejnou, protože moje provázející paní učitelka má třeba tři stejné hodiny po sobě, tak chodím i do hodin k druhé paní učitelce. Abych měla změnu. :) No a to byl i tento den.
Abych praxi neměla vždy nudnou a stejnou, protože moje provázející paní učitelka má třeba tři stejné hodiny po sobě, tak chodím i do hodin k druhé paní učitelce.
Experience
[4, 4]
null
1,377
null
Abych shrnula nové podněty, které si odnáším z těchto hodin: Zaměřit se na konkrétní mezeru studenta v dané situaci, protože není nutné stihnout všechny naplánované aktivity => je lepší, když si student odnese z hodiny méně znalostí, ale chápe je než více znalostí, kterým rozumí jen povrchově Být stoprocentně přítomná v hodině, abych zamezila případným rušivým elementům (např.
Learning
[5, 3]
null
509
Tam se těším na komunikaci již na vyšší úrovni, kde budeme moct diskutovat na různá témata, tím si procvičovat danou gramatiku nebo tematickou slovní zásobu. Abych to shrnul, na praxi v tomto semestru jsem vyučoval zatím jen ve třetím ročníku, kde mi to velmi nevyhovovalo, nicméně to nevzdávám a chci to zkusit znovu a lépe. Dále se těším na výuku ve vyšších ročnících, kde mi to v minulosti více vyhovovalo.
Abych to shrnul, na praxi v tomto semestru jsem vyučoval zatím jen ve třetím ročníku, kde mi to velmi nevyhovovalo, nicméně to nevzdávám a chci to zkusit znovu a lépe.
Experience
[4, 4]
null
3,309
Za svou paní učitelkou třídní přišly na začátku hodiny českého jazyka dvě slečny, že nechtějí jet na hory s Béčkem, že chtějí jet s Céčkem. Abych uvedla kontext: V 7. ročníku jsou 4 třídy a Déčko řeklo, že chce jet s Céčkem, takže Áčko musí jet zákonitě s Béčkem. ročníku jsou 4 třídy a Déčko řeklo, že chce jet s Céčkem, takže Áčko musí jet zákonitě s Béčkem.
Abych uvedla kontext: V 7. ročníku jsou 4 třídy a Déčko řeklo, že chce jet s Céčkem, takže Áčko musí jet zákonitě s Béčkem.
Other
[6, 5]
null
1,516
Ach ouvej. Až budu velká, chci propojovat předměty. KZ to u češtiny (literatury) a dějepisu aspoň trochu funguje. A s jazykem se dá propojit cokoliv, stačí chtít. ) Je konec.
Ach ouvej.
Feeling
[2, 1]
null
786
Ach ten můj nepracující dyslektik. Celá třída nefunguje, nepracuje, učitelé se jim střídali, jsou různých úrovní, nemají motivaci k práci. Ale nejvíc to nejde s ním a rozbourává celou pracovní morálku.
Ach ten můj nepracující dyslektik.
Other
[6, 5]
null
4,748
Investuji teď spoustu času do přípravy hodin a naprosto mě šokuje vždy když paní učitelka jen mrkne do rozvrhu a už ví, co budou v hodině dělat. Achjo, určitě si chci práci ve škole vyzkoušet, ale zvládnout ty skupiny velmi hlučných dětí je opravdu zážitek. Vždy když odcházím z praxí a jdu učit nějaké individuální lekce je to jako za odměnu.
Achjo, určitě si chci práci ve škole vyzkoušet, ale zvládnout ty skupiny velmi hlučných dětí je opravdu zážitek.
Feeling
[2, 5]
null
902
Odpověď: Já se vám za syna omlouvat nebudu, on je prostě v pubertě. Aha. Ne, že bych omluvu potřebovala, ale s maminkou to nepořeším. Dlouho jsme přemýšlela, co s ním. Mám motivovat, když to nefunguje, nebo trestat? A co když už nefungují ani tresty? Co já tak asi ještě můžu udělat?
Aha. Ne, že bych omluvu potřebovala, ale s maminkou to nepořeším.
Difficulty
[2, 4]
null
6,115
Učitel je má především učit a ne vychovávat. Taky nerozumím tomu, proč jim na to nic neřekne. Později jsem zjistila, že takové věci neřeší, že by se musel zbláznit. Aha. Tak asi nebudu úplně ta hodná paní učitelka. Základy morálky jsou přece nezbytné. Bez toho to nejde. Někteří jsou na tom s angličtinou dost špatně. Někteří vynikají. Takové rozdíly. Jak to mám pobrat.
Aha. Tak asi nebudu úplně ta hodná paní učitelka.
Belief
[4, 4]
null
5,451
Na konci hodiny se vždy zpívá. Učitel hraje kvalitně na klavír, nemá problém hrát z listu jakoukoliv píseň. Střídají se jak písně populární, tak lidové. Akorát mi u toho chybí hlasová hygiena, jako je rozmluvení, rozdýchaní a rozezpívání. Přijde mi, že je to důležité před tím než se začne zpívat. Toto bych chtěla zkusit ve svých hodinách. Uvidím, jak budou děti reagovat na změnu činnosti.
Akorát mi u toho chybí hlasová hygiena, jako je rozmluvení, rozdýchaní a rozezpívání.
Reflection
[4, 4]
null
1,213
Žáci posledních ročníků konzultují s učitelem během dne své závěrečné a maturitní práce. Během vyučovacích hodin se stále opakují témata Inventář, flambováníAkorát tyto témata jsou vyučované zase v jiných třídách. v jiných třídách. 15. 11. Vlastní výuka – téma Tatarský biftek Přípravu na výuku jsem nechtěl podcenit a tak jsem několik dnů připravoval učební materiály.
Akorát tyto témata jsou vyučované zase v jiných třídách.
Other
[4, 6]
null
737
Aktivita se velmi dobře dařila, seděli jsme v kroužku a vysvětlovala jsem jim zadání, na kterém budeme pracovat.
Aktivita se velmi dobře dařila, seděli jsme v kroužku a vysvětlovala jsem jim zadání, na kterém budeme pracovat.
Experience
[5, 6]
null
6,477
Výzva Je dobré, když učitel do výuky vnese aktivizující prvek. Stejným receptem na úspěch jsem se řídil i já osobně. Aktivizující metoda kartiček se mi osvědčila, hlavně při opakování učiva z minulé hodiny. Kartičky byly vždy oblíbené, proto když jsem s žáky prvního ročníku oboru Instalatér opakovat zakreslování armatur, hned jsem věděl, kterou metodu zvolit.
Aktivizující metoda kartiček se mi osvědčila, hlavně při opakování učiva z minulé hodiny.
Experience
[5, 5]
null
3,695
Ona je z mého pohledu výborná učitelka. Žáci opravdu ukazují na to, že jim nechybí znalosti. Vždy jsem její výklad chápala, když jsem ji jeden rok měla na matematiku. Ale . . . teď se na to koukám z jiného pohledu. teď se na to koukám z jiného pohledu.
Ale ... teď se na to koukám z jiného pohledu.
Reflection
[4, 4]
null
1,336
Přišlo mi neefektivní mu vysvětlovat další nová slova, protože by mohl být přehlcený novými slovy. Ale Ifka to vnímala jinak.
Ale Ifka to vnímala jinak.
Perspective
[1, 2]
null
6,501
Přemítám si těch pár zásadních momentů z dnešního vyučování v hlavě. Trápí mě to. Jasně, kdyby šlo o zeměpis pro pokročilé, neřeknu ani ň. Ale aby žačka v 6. třídě netušila, kde je jih?třídě netušila, kde je jih? Bojím se, normálně se bojím další hodiny.
Ale aby žačka v 6. třídě netušila, kde je jih?
Reflection
[3, 3]
null
4,035
V hodině jsem zjistila pravý opak. Vůbec jim to nešlo. Třída bez rytmického cítění. Ale abych nekřivdila všem, holkám to šlo podstatně lépe jak klukům.
Ale abych nekřivdila všem, holkám to šlo podstatně lépe jak klukům.
Reflection
[4, 2]
null
1,234
Ale asi mi paní učitelka chtěla ukázat, co všechno se dá dělat, protože si myslím, že tolik aktivit v hodině není úplně optimální. Hodina je členitá, ale na nic vlastně není moc času. Myslím si taky, že v hudební výchově může být prostor i na diskusi o tématu.
Ale asi mi paní učitelka chtěla ukázat, co všechno se dá dělat, protože si myslím, že tolik aktivit v hodině není úplně optimální.
Reflection
[4, 5]
null
1,793
Upozornila mě ale, že daného žáka učila od první do páté třídy a podobné problémy s ním skutečně nikdy neměla. Takže fakt nevím, co dělám blbě. Ale asi něco jo. Štve mě to. Dost. Začínám se bát chodit do hodin, kde vím, že budu mít toho žáka, protože se bojím, co zase udělá.
Ale asi něco jo.
Other
[7, 6]
null
2,776
Nad tím se musím ještě zamyslet. Možná poprosím paní asistentku, zda by se jí nemohla trochu věnovat a kontrolovat, zda si má aspoň napsaný zápis. Ale až příště uvidím, že je takto ospalá, dám jí více klidu a nebudu ji napomínat. Asi to nemá lehké a já jí to nechci více ztěžovat.
Ale až příště uvidím, že je takto ospalá, dám jí více klidu a nebudu ji napomínat.
Intention
[3, 5]
null
6,140
Dával mi ten papír a měl postoj vítěze. Ano, byl vítěz, tohle jsem totiž vůbec nezvládla. Jediné co jsem dodala, že tohle nahlásím třídní učitelce. Ale bude to nahlášení k něčemu?Až přijdu příští týden, bude něco jinak? Bude on jiný? Budu já vědět, jak se zachovat? Musím to ještě s někým probrat.
Ale bude to nahlášení k něčemu?
Reflection
[5, 6]
null
226
K čemu mi je, že jsem před tím tu třídu jednou viděla a teď tam mám předvést nějaké umění. Ale budiž, prostě si to tam odtrpím a nazdar.
Ale budiž, prostě si to tam odtrpím a nazdar.
Belief
[3, 4]
null
4,769
Udělala jsem správně, že jsem učitelce utišila třídu a nenechala to na ní? Mám plno otázek a myšlenek, na které musím ještě přijít. Ale byl to tedy zážitek. Tato pro mě netypická hodina mi toho moc dala, více takových hodin. Dnes jsem poprvé učila chemii. Nemám z toho úplně příjemné pocity.
Ale byl to tedy zážitek.
Other
[6, 4]
null
6,868
Nevím, z jakého důvodu, ale dnes byli opět naprosto nepříčetní. Nemrzelo mě to již tolik, neboť spolužáci říkali, že je to normální, že žáci občas nejsou pozorní. Ale bylo mi to líto, protože se jednalo o poslední společnou hodinu. Pořád někdo na mě něco zkoušel. Jeden žák nemá od začátku školního roku zavedený sešit do fyziky.
Ale bylo mi to líto, protože se jednalo o poslední společnou hodinu.
Feeling
[5, 5]
null
135
A hned po uvítání mi přede všemi řekla, ať si vezmu židli a sednu dozadu k oknu. Nevěřila jsem jim v kabinetě. Opravdu ne. Ale bylo to tak!!!Žákům tato vůně už asi přijde normální, protože ani během přestávky neměli ve třídě otevřené okno. Protože kdyby jim toto vadilo, určitě by to řešili nějak.
Ale bylo to tak!!!
Other
[5]
null
4,133
V sedmé třídě jsou děti více rozdovádění (což by mi ani tak nevadilo, jelikož mám pochopení, je to jejich poslední hodina, navíc občanská výchova). Ale co mi vadí, je, když odsekávají a dělají naschvály. Snažím se mít pochopení, uvidím, jak to půjde dál. Když navážu na předchozí deníky musím jen potvrdit, že mě to kupodivu pořád baví.
Ale co mi vadí, je, když odsekávají a dělají naschvály.
Feeling
[4, 6]
null
933
Copak se nechce jít učit, vyučit, studovat? Je hrozné, jak ke škole a k učivu někteří žáci přistupují. Ty rozdíly!! To je šíleně vidět. Někteří chtějí a někteří nechtějí. Ale co s tím?Jak to změnit. Nebo se jen předvádí přede mnou? Uvidíme v dalších hodinách. Jsem zvědavá.
Ale co s tím?
Reflection
[4, 5]
null
1,030
Byla mi dost velkou pomocí. A jak jsem to měla dobře připravené, tak jsem ani nebyla nervózní a dopadlo to dobře. Ale co se mi nepovedlo, to jsou hodiny zeměpisu. Snažím se vymyslet zajímavé aktivity a pak to nedokážu ukočírovat. Skupinová práce je dost náročná pro učitele.
Ale co se mi nepovedlo, to jsou hodiny zeměpisu.
Difficulty
[2, 4]
null
3,470
Byla jsem z toho úplně zničená. Spíše psychicky než fyzicky. Řešila jsem to se svými spolužáky, co jsem měla dělat, více takových hodin jsem již zažít nechtěla. Ale co se nestalo. . . Nevím, z jakého důvodu, ale dnes byli opět naprosto nepříčetní. Nemrzelo mě to již tolik, neboť spolužáci říkali, že je to normální, že žáci občas nejsou pozorní.
Ale co se nestalo...
Other
[5, 4]
null
3,489
Jak s nimi paní učitelka pracuje. Jak sami žáci pracují a fungují ve škole a ve svém kolektivu. Ale co si vybavím během těchto dní jsou ústní referáty žáků sedmé třídy. Byla to hodina literatury a brali látku – Bible. Z minulé hodiny si měli nachystat pětiminutový výstup před třídou. Referáty to byly dobrovolné.
Ale co si vybavím během těchto dní jsou ústní referáty žáků sedmé třídy.
Other
[4, 6]
null
2,484
A opravdu, kolem svého místa měl rozházené věci, učebnice, pastelky. . . No hrůza! Byl bych ho býval upozornil sám, pokud by si paní učitelka nevšimla. Ne, tohle byla síla. Ale co, Vašek je prostě Vašek a na podobné věci si nejspíš budu muset zvyknout. Čtrnáct dní uteklo jako voda a já sedím a přemýšlím, co mi utkvělo v hlavě za tu dobu, co chodím na praxi.
Ale co, Vašek je prostě Vašek a na podobné věci si nejspíš budu muset zvyknout.
Other
[5, 6]
null
2,993
Donutit je aby něco dělali, byl nadlidský úkol. Naštěstí, to nebyla klasická hodina, ale jen opakovací hodina, které ani nebyla v mé režii, kde jsem byl spíše dozor. Ale i tak to ve mně zanechalo opět negativní postoj k učitelskému povolání. To jak měli všichni všechno na háku, bylo až k neuvěření. Všechno zajímavější než angličtina. Naštěstí se tak chovají ve všech předmětech, tak to nebyla moje chyba.
Ale i tak to ve mně zanechalo opět negativní postoj k učitelskému povolání.
Difficulty
[2, 4]
null
6,640
Věc, s kterou jsem docela bojovala, bylo opravování písemek. Je to o něco lehčí, když vám jména na listech moc neříkají, je lehčí zůstat objektivnější. Ale i tak, stalo se mi např. že jsem opravovala písemku na budoucí čas. že jsem opravovala písemku na budoucí čas. Žačka tam opakovala pořád jednu a týž stejnou chybu, v každé větě, v každém úkolu.
Ale i tak, stalo se mi např. že jsem opravovala písemku na budoucí čas.
Experience
[6, 5]
null
3,659
Doufám, že ho překvapím a hlavně překvapím sama sebe a nebudu zklamaná. Ale i to k tomu patří. V danou chvíli, kdy píši tento deník, jsem na praxi strávil teprve poměrně krátkou dobu. Se školou, vyučujícím a žáky se tak teprve seznamuji.
Ale i to k tomu patří.
Other
[6, 6]
null
6,358
Žádná drzost, nadávky, křik ze strany učitele, . . . . opravdu ZATÍM všechno v pohodě. Ale i učitelé mi přijdou mnohem klidnější, než jsem zažila na škole v Brně.
Ale i učitelé mi přijdou mnohem klidnější, než jsem zažila na škole v Brně.
Feeling
[3, 3]
null
4,220
Praxe začíná nabírat na vážnosti a já měním svoji pozici z pozorovatele na učitele. Myslela jsem si, že přípravy budou daleko těžší. Ale internet je plný nápadů a inspirace, takže mi ani netrvá dlouho a mám 45 minut zaplněných, až v hodině nestíhám vše vyzkoušet nebo předvést. Zatím se mi na hodinách velmi líbilo. Děti spolupracovaly a moje aktivity je bavily.
Ale internet je plný nápadů a inspirace, takže mi ani netrvá dlouho a mám 45 minut zaplněných, až v hodině nestíhám vše vyzkoušet nebo předvést.
Difficulty
[2, 5]
null
1,137
Nastavila jsem si pravidla. V první části hodiny, když jsem je učila intervaly a měla povídání o svatomartinských tradicích, tak byly celkem klidné. Ale jak se šlo ke klavíru, tak to byl trošku horor. Utišit se mi je povedlo, ovšem ne po celou dobu. Byla to jejich pátá hodina a taky po obědě, takže co bych chtěla, že.
Ale jak se šlo ke klavíru, tak to byl trošku horor.
Difficulty
[1, 6]
null
6,246
Ale jak už jsem řekla, nikdo mu nechce dělat peklo a spokojí se s jakoukoli reakcí. Upřímně doufám, že tu školu nějak dodělá, protože je opravdu pilný a věnuje tomu hodně času.
Ale jak už jsem řekla, nikdo mu nechce dělat peklo a spokojí se s jakoukoli reakcí.
Other
[6, 5]
null
2,124
Říkám si, jestli by to nechtělo nějakou inovaci. Ale jak vlastně motivovat žáky pro počítání algebraických výrazů nebo rovnic?Motivovat v hodinách tohoto předmětu je nesmírně těžké.
Ale jak vlastně motivovat žáky pro počítání algebraických výrazů nebo rovnic?
Reflection
[6, 5]
null
2,378
Je to sehraný tým, který se navzájem podporuje a spolupracuje, což jsem myslela, že je na základních školách nemožné. Ale jak říká sama paní učitelka: „Šikovné děti, šikovná paní učitelka.
Ale jak říká sama paní učitelka: „Šikovné děti, šikovná paní učitelka.
Other
[6, 5]
null
1,245
Měla jsem možnost se podívat, jak se takové věci řeší. No nebylo mi to úplně příjemné, když tam “poučovali” žáky, že se to nesmí atd. Ale jako zkušenost to byla dobrá. V páté vyučovací hodině při náslechu v hodině ruštiny to probíhalo klasicky, jako při ostatních násleších. Žáci byly hodní a moc nehlučeli.
Ale jako zkušenost to byla dobrá.
Other
[3, 3]
null
5,098
Tím komfortem jsme zlenivěli a pochybuju, že jsme stále vlastenci. Asi nemůžu generalizovat. Já jsem hrdá na svou zem, ať už jsou Češi jacíkoliv. Ale je mi líto, že nemáme odvahu ani v maličkostech. Je to i o tom postavení pak ve třídě. Když se zastaneš slabšího, jsi automaticky terčem posměchu a stáváš se taky outsiderem.
Ale je mi líto, že nemáme odvahu ani v maličkostech.
Feeling
[6, 6]
null
5,875
Berou mě tak nějak mezi sebe. Asi je to způsobeno i tím, že se s některými znám už dlouho, vlastně od doby, co jsem tuhle školu navštěvoval coby žák. Ale je mi tu dobře. Doufám, že to tak zůstane i po mé výuce. Musím si sám sobě přiznat, že v pondělí jsem to trošku nezvládl.
Ale je mi tu dobře.
Feeling
[5, 5]
null
7,086
Povídající žáky nazývala štěbetalky a dostávali za trest domácí úlohu. Rozdávala malé jedničky za snahu, snažila se je motivovat. Brala žákům z lavic otevřené učebnice z jiných předmětů. Ale jednou jsem zaznamenala, že žáku za celou hodinu učebnici nezabavila. Tento žák dokonce za celou dobu neudělal jedinou čárku do sešitu matematiky. Mé první dojmy byly drsné. Doslova mě děsila představa, jak budu učit v takovém prostředí.
Ale jednou jsem zaznamenala, že žáku za celou hodinu učebnici nezabavila.
Experience
[4, 2]
null
1,261
Sečteno a podtrženo, učit mě baví a celkem mi to jde. Ale jestli se tím někdy budu živit, si ještě dobře rozmyslím. (A to nejen proto, že pokulhávám v lovu solventních nápadníků. ) Začíná hodina výchovy ke zdraví a ve třídě je 30 žáků šesté třídy.
Ale jestli se tím někdy budu živit, si ještě dobře rozmyslím.
Belief
[1, 1]
null
3,222
Bohužel rodič na tom trvá a neúčastní se ani třídních schůzek. Vůbec netuším, jak bych se zachovala a jak s takovým rodičem mluvit. Ale jsem ráda a cením si toho, že to se mou paní učitelka probírá a já tak můžu nahlédnout trochu hlouběji. Zkoušela jsem si taky opravovat písemky. Zjistila jsem, že mě to moc nebaví.
Ale jsem ráda a cením si toho, že to se mou paní učitelka probírá a já tak můžu nahlédnout trochu hlouběji.
Feeling
[6, 4]
null
2,411
Ale čas mi nestačil ani v druhé hodině. Tam jsme byli ovšem pozdrženi úvodním focením a zkoušením jednoho žáka. Zkoušení, to byla pro mě velká neznámá. Ale jsem se svým výkonem spokojen, méně už s výkonem Adama, který si chtěl opravit písemku ze včera a bohužel uměl učivo tak na trojku. Jeho maminka paní učitelce prý často volá. Právě doufala, že si dnes Adam známku opraví, jenže ejhle.
Ale jsem se svým výkonem spokojen, méně už s výkonem Adama, který si chtěl opravit písemku ze včera a bohužel uměl učivo tak na trojku.
Reflection
[4, 6]
null
6,379
Zajímavé je pozorovat rozdíly mezi jednotlivými ročníky. Šesťáci byli aktivní a relativně hodní, sedmáci jsou aktivní, ale projevují jistou rebelii a osmáci by nejraději nic nedělali. Ale jsem si vědom toho, že každá třída je jiná a toto pravidlo nebude vždy platit. Ovšem, možná by se nad tím dalo zamyslet a pracovat s tou danou „náladou“ ve třídě.
Ale jsem si vědom toho, že každá třída je jiná a toto pravidlo nebude vždy platit.
Belief
[5, 5]
null
2,337
Prý i ty hodiny, co se mi nepovedli podle mě, nebyly špatné. Například mi pochválila pracovní list. Ale já bych brala i tu negativní zpětnou vazbu, když by byla v přiměřené míře. Nemůžu se zbavit špatného pocitu ze stylu vedení hodin učitelky výtvarné výchovy. Její hodina je postavená na nápadu přineseném z jejího internetového zdroje s názvem Pinterest.
Ale já bych brala i tu negativní zpětnou vazbu, když by byla v přiměřené míře.
Belief
[3, 3]
null
4,897
Jelikož jsem ve škole jen na praxi, tak samozřejmě nejsem dopodrobna seznámena s jejich konkrétními problémy a omezeními. Vždy pro mě bylo velmi důležité, abych byla vůči ostatním spravedlivá. Ale když se zamýšlím nad hodnotícím systémem, tak začínám mít pochybnost, zda je to vůbec možné. A známé tvrzení, že „svět není spravedlivý“, pro mě dostává jiný rozměr. Jak můžu být objektivní a hodnotit žáky spravedlivě, když neznám specifika poruch u všech žáků.
Ale když se zamýšlím nad hodnotícím systémem, tak začínám mít pochybnost, zda je to vůbec možné.
Reflection
[6, 5]
null
489
Ale když učím, mám tam volnost. Můžu si dělat, co chci. Mám volné ruce. Jaký styl výuky uznám za vhodný, můžu si vyzkoušet. Neodrazuje mě od moderních technologií, i když jim nevěří.
Ale když učím, mám tam volnost.
Experience
[3, 5]
null
3,345
To se odrazilo i při písemce – nebudu komentovat samotný obsah, který byl podle mne občas zavádějící. Ale když z asi 25 žáků nikdo nedostane jedničku, dvojek je asi pět a zbytek trojky a čtyřky, tak je něco špatně. Když jsem se o tom bavil s mojí provázející učitelkou, tak mi bylo řečeno, že „oni nejsou chytří, je to slabá třída“. Ok, může být.
Ale když z asi 25 žáků nikdo nedostane jedničku, dvojek je asi pět a zbytek trojky a čtyřky, tak je něco špatně.
Belief
[5, 2]
null
3,246
Když jsem měla jít minulej týden v pátek do školy odučit celej den, chtěla jsem, aby mi maminka napsala omluvenku. Psalo by se v ní „Nevolnost z budoucího zaměstnaní“. Ale maminka nebyla doma, takže se nedalo nic dělat. Moc mi nepomáhal fakt, že jsem dobírala antibiotika, ztrácela hlas, a co pět minut troubila do kapesníku jako prvotřídní slon.
Ale maminka nebyla doma, takže se nedalo nic dělat.
Other
[4, 6]
null
2,341
Je vidět, jak děti vůbec nečtou! Samozřejmě nemůžeme házet všechny do stejného pytle. Byly tam děti, které to měly dobře. Ale mohli bychom je spočítat na prstech jedné ruky. Ale moje pocity z opravování byly spíše zklamání, soucit, touha učit a naučit.
Ale mohli bychom je spočítat na prstech jedné ruky.
Other
[4, 6]
null
1,581
Je vidět, jak děti vůbec nečtou! Samozřejmě nemůžeme házet všechny do stejného pytle. Byly tam děti, které to měly dobře. Ale mohli bychom je spočítat na prstech jedné ruky. Ale moje pocity z opravování byly spíše zklamání, soucit, touha učit a naučit.
Ale moje pocity z opravování byly spíše zklamání, soucit, touha učit a naučit.
Feeling
[4, 6]
null
577
Abych pravdu řekla, ty hodiny mě nebaví, naučit se kapitolu z učebnice a převykládat ji umí každý. Ale moje volba. Možná příště zase změním školu a nebo alespoň učitele, protože u tohohle „zlého policajta“ si nic moc říct nedovolím. Praxe na sportovní základní škole?
Ale moje volba.
Other
[5]
null
4,823
A chápu, že to občas nejde, třeba když vašim ideálům musíte nosit pomeranče na JIPku, aby se rychleji zotavily. . . Ale momentálně jsem odhodlaná. Jsem odhodlaná, že až zase v březnu nadejde praxe, vrhnu se do toho s nadšením.
Ale momentálně jsem odhodlaná.
Feeling
[5, 6]
null
1,756
Téměř žádný. Žáci kolikrát jen stáli u mobilu a hledali jednu odpověď na jednu otázku v křížovce 15 minut. A jejich čtenářská gramotnost? Nulová. Ale musím věřit, že když si budu žáky sama budovat, tak to bude lepší. Taky jsem si jistá svých chyb při vysvětlování, dám větší důraz na vysvětlení aktivity, projdu s nimi jeden vzorový QR kód. A taky motivace mohla být lepší.
Ale musím věřit, že když si budu žáky sama budovat, tak to bude lepší.
Belief
[5, 5]
null
439
Bála jsem se proto, abych nedopadla stejně. Ale musím zůstat pozitivní a věřit si a hlavně se nesoudit na začátku příliš tvrdě, přece jenom se to učím, ale je to hodně velká zodpovědnost. Jelikož jsem zatím nikdy neučila, všechno je to nové. A musím přiznat, že od dob mého základního vzdělávání se toho hodně změnilo.
Ale musím zůstat pozitivní a věřit si a hlavně se nesoudit na začátku příliš tvrdě, přece jenom se to učím, ale je to hodně velká zodpovědnost.
Belief
[3, 5]
null